УКРАїНА: повторний aналіз стійкості програм підтримувальної терапії агоністами опіоїдів у контексті переходу від донорської підтримки до національного фінансування

Станом на 1 лютого 2022 року в програмі ПТАО брали участь 17 210 клієнтів у державних лікарнях та 3 121 у приватних лікарнях у 224 закладах в Україні (загалом 7,3% від оціночної кількості людей, які потребують лікування).

Кількість сайтів ПТАО, які припинили роботу через окупацію та руйнування клінік, становила 16 (6%). Слід враховувати, що 4780 (28%) клієнтів ПТАО проживають у регіонах, що постраждали від вторгнення Росії в Україну (Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області).

Тим не менш, станом на 31 грудня 2022 року в Україні налічувалося 28 523 клієнти ПТАО. 19 919 клієнтів отримували ПТАО у державних/комунальних та 8 604 — у приватних медичних закладах. 181 державний/комунальний та 26 приватних медичних закладів пропонували своїм клієнтам ПТАО.

У перші місяці повномасштабної війни перед системою постачання ПТАО постали два критичних виклики: загроза перебоїв у постачанні ліків і масова евакуація клієнтів з районів, що постраждали від окупації або обстрілів.

Метою цього дослідження є переоцінка стійкості програми ПТАО у контексті її переходу від підтримки Глобального фонду до національного фінансування та визначення сильних сторін, бар’єрів, викликів і ризиків, а також можливостей для посилення сталості програми. Перший аналіз сталості був проведений в Україні у 2020 році і базувався на концепції та методології, розроблених Євразійською асоціацією зменшення шкоди (EHRA).

Поточний аналіз є продовженням дослідження, спрямованого на вивчення основних змін, що відбулися в програмі протягом останніх двох років. Основна увага в поточній оцінці приділяється досягнутим успіхам і проблемам, що виникли в процесі забезпечення сталості; відповідним умовам і механізмам переходу; прогалинам у фінансах, людських ресурсах та інших програмних даних, що мають відношення до процесу переходу; а також аналізу затверджених планів переходу. Ця оцінка була проведена у 2022-2023 роках EHRA в рамках регіонального проєкту «Стійкість послуг для ключових груп населення в регіоні СЄЦА».

Нижче наведено стислий огляд прогресу в забезпеченні сталості програми ПТАО в Україні за трьома тематичними напрямами, розглянутими в ході цієї оцінки:

На основі цієї оцінки були розроблені рекомендації, спрямовані на підвищення стійкості програми ПТАО в Україні.

Ви можете ознайомитися зі звітом про оцінку стійкості  програм підтримувальної терапії агоністами опіоїдів у контексті переходу від донорської підтримки до національного фінансування в Україні англійською, українською та російською мовами тут: